انجمن علمی انرژی خورشیدی ایران با مشارکت تعدادی از متخصصان و خبرگان علمی این رشته به منظور گسترش و پيشبرد و ارتقاء علوم و تكنولوژيهاي استفاده از انرژي خورشيدي در ايران و توسعه كمي و كيفي نيروهاي متخصص و بهبود بخشيدن به امور آموزشي و پژوهشي در زمينههاي مربوط، در سال ۱۳۷۳ تأسیس شد.
طبق اساسنامه اين انجمن، به منظور نيل به هدفهاي مذكور، انجمن اقدامات زير را به عمل آورده است:
• ايجاد و تحكيم روابط علمي و تحقيقاتي در سطح ملي و بينالمللي بين محققان و متخصصاني كه به گونهاي با علوم و تكنولوژي انرژي خورشيدي سر و كار دارند.
• همكاري با نهادهاي اجرایي، علمي و پژوهشي در زمينه ارزيابي و بازنگري طرحها و برنامههاي مربوط به امور آموزش و پژوهش در زمينه علمي موضوع فعاليت انجمن.
• ترغيب و تشويق پژوهشگران و تجليل از محققان و استادان ممتاز
• ارائه خدمات آموزشي و پژوهشي
• تشكيل گردهماييهاي علمي در سطح ملي، منطقهاي و بينالمللي
• انتشار كتب و نشريات علمي در موضوعات انجمن و پس از اخذ مجوز لازمه
ساختار انجمن علمی انرژی خورشیدی ایران عبارتند از:
۱- مجمع عمومي: از گردهمايي اعضاي پيوسته پديد ميآيد و تصميمگيري درباره حيات انجمن را دراختيار دارد.
۲- مديريت: كه خود شامل دو حوزه اصلي است (هيات مديره و بازرس) و با راي مستقيم و مخفي مجمع انتخاب ميشوند. هيات مديره داراي اختيار برنامهريزي و اجراي برنامهها در تحقق آرمانهاي انجمن و بازرس داراي مسئوليت نظارت و ارزشيابي فعاليتهاي هيات مديره در انطباق با اساسنامه است. در اين سطح، رياست هيات مديره نيز مطرح است؛ كه مسئول مديريت امور و پيگيري مصوبات هيات مديره انجمن محسوب مي شود. هیأت مدیره انجمن مرکب از ۵ نفر عضو اصلی و ۲ نفر عضو علیالبدل میباشد که هر ۳ سال یکبار با رأی مخفی از میان اعضای پیوسته انجمن در جلسه مجمع عمومي با حضور نماينده وزارت علوم، تحقيقات و فناوري انتخاب میشوند.
۳- انتشار مجلات تخصصی:
۴- انتشار خبرنامه:
انجمن به منظور افزایش سطح آگاهی اعضا و سایر افراد علاقمند، خبرنامه انرژی خورشیدی را در ابتدا به صورت چاپي و از سال ۱۳۹۰ تاكنون به صورت الكترونيكي در سايت انجمن منتشر كرده است.
۵- انتشار کتب و آثار علمی:
علاوه بر كتب و نشريات مختلفي كه از سوي اعضاء انجمن منتشر شده است، نگارش و تدوین ۳ کتاب علمی وتخصصی با نامهای “فناوری انرژیهای نو”، “اجاق خورشیدی” و “انرژی خورشیدی به روایت تصویر” توسط انجمن به چاپ رسیده است.
۶- برگزاری کارگاههای آموزشی:
كارگاههای علمی در طول سال توسط انجمن برگزار ميشوند. این کارگاه ها با استقبال خوب اعضاء و دانشجویان مواجه بوده است.
۷- ارائه خدمات کتابخانهای:
۸- اطلاع رسانی در زمینه فعالیت علمی داخلی و خارجی از طريق سايت كاملا به روز انجمن (http://www.irses.ir)، و نيز ارسال ايميل هاي اطلاعرساني براي اعضاء، آخرين اخبار و رخدادهاي مرتبط با انجمن و حوزه تخصصی انرژیهای تجدیدپذیر، به اطلاع اعضاء ميرسد.
۹- برگزاري بازدیدهای علمی داخلی
انجمن، تا كنون بازدیدهای مختلفی از نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر برگزار نموده است از جمله بازدیداز “نیروگاه حرارتی خورشیدی شیراز”، “نیروگاه بادی بینالود”، “نیروگاه بادی منجیل”، “نیروگاه لندفیلد مشهد” و…
آنچه اكنون بر فعاليتهاي اين انجمن حاكم است، فعاليت گسترده گروههاي تخصصي است؛ كه استمرار حيات آنها نيز در هر دوره انجمن با نظرخواهي از اعضاي انجمن رقم ميخورد. همچنين، اين انجمن داراي دفاتر استانی و کشوری است. انجمن به منظور توسعه و گسترش فعالیتهای خود، اقدام به تاسیس دفاتر استانی در ۱۸استان و شهرستان و ۷ کشور کرده است. در حال حاضر، به جز دفتر مرکزی در تهران، در پانزده استان شامل استانهای تبریز، خراسانشمالی، کرمانشاه، همدان، اصفهان، گیلان، خراسانرضوی، قوچان، کرمان، شیراز، چهارمحالوبختیاری، ارومیه، زنجان، البرز، گلستان، شهرری و در کشور: آذربایجان، آلمان، اتریش، انگلیس، استرالیا، ایتالیا و ترکیه دفاتر استانی و کشوری انجمن ایجاد شده اند.